Oplossingsgericht werken

Bij oplossingsgerichte therapie staat niet het probleem maar de oplossing centraal. Door middel van verschillende technieken worden kinderen (en hun ouders) hierbij uitgenodigd te fantaseren over een leven zonder hun probleem. Aan de hand van deze informatie wordt gekeken hoe men deze situatie kan bereiken en hoe men al bezig is deze te bereiken.

Een paar voorbeelden….
Ik zie dat heel wat mensen zich ervoor inzetten dat Jeroen in elk geval de juiste soort hulp krijgt en dat dit snel gebeurt. Ik denk dat het een goed teken is dat veel mensen denken dat er hoop voor hem is. Waarmee denkt u dat we het beste kunnen beginnen? Wanneer we kijken naar de zorgen die iedereen heeft, hoe kunnen we al zien dat hij de goede kant op gaat?

Sam, Kun je aangeven op een schaal van 1-10 waar jij op dit moment staat? 1 staat voor geen enkele kans en 10 staat voor alle kans dat je ouders je elke avond laten uit gaan.
S: Ik sta op 4.
Kun jij mij eens vertellen hoe het komt dat je al op 4 staat?
S: Ik mag niet ieder weekend uit, maar als ik ruim van te voren met mijn ouders overleg, mag het meestal wel.
Dus het helpt als jij op tijd met je ouders overlegt……

Mieke, ik ga jou en je moeder en speciale vraag stellen, waarvoor je veel fantasie nodig hebt. Luister goed…….. Stel je voor dat je straks met je moeder naar huis gaat en daar doe je wat je anders ook doet. Je gaat ’s avonds naar bed en terwijl je slaapt gebeurt er een wonder, waardoor alle problemen die jij en je moeder hebben verdwenen zijn. Hup…. Weg! Wat zal morgen vroeg als je wakker wordt, het eerste kleine teken zijn waar aan jij merkt dat er een wonder is gebeurd?
M ik zou mijn rode trui op mijn bed willen leggen
En wat nog meer?
M: Mijn zus zou de konijnen voor mij voeren en dan zouden we samen ontbijten…
Dus als de rode trui op je bed ligt en je zus voert de konijnen en jullie gaan samen ontbijten, dan weet jij dat er een wonder is gebeurd?